Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Valorisatie PowerPlane

Looptijd: van 1 april 2015 tot 31 december 2019
powerplane

De PowerPlane is een innovatief systeem om elektriciteit op te wekken uit wind op grotere hoogte dan de huidige windturbine technologie. De PowerPlane produceert elektriciteit door een kabel van een trommel te trekken met eenzweefvliegtuig. Het vliegtuig vliegt patronen in de wind om met grote kracht aan de kabel te trekken. Deze kracht laat de op de grond geplaatste generator draaien waardoor elektriciteit wordt opgewekt. De kabel wordt vervolgens ingerold ld door het vliegtuig een duikvlucht te laten maken en de generator in tegengestelde richting te laten draaien. Tijdens deze duikvlucht is de kracht op de kabel klein waardoor hiervoor weinig elektriciteit wordt verbruikt. Op deze manier wordt netto elektriciteit opgewekt in een continue herhaalde cyclus van eerst patronen vliegen en elektriciteit opwekken en daarna duiken en de kabel inrollen. De besturing van het vliegtuig en de generator is volledig geautomatiseerd. Het systeem beschikt daarnaast over een automatisch start - en landingsmechanisme voor het vliegtuig.

Ampyx Power heeft het principe van haar PowerPlane-technologie in de afgelopen jaren bewezen. Het project Valorisatie PowerPlanes resulteert in competitieve commerciële PowerPlanes, met gebruikmaking van innovatieve productietechnologie.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen