Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Valorisatieprogramma Deltatechnologie en Water

Looptijd: van 5 augustus 2011 tot 31 december 2015
Plattegrond van de locatie van het project

Aanjagen en demonstreren van innovatieve oplossingen

Het gebied tussen Delft, Rotterdam en Drechtsteden is de meest geürbaniseerde delta van Europa. Tot voor kort maakten de vele partijen in deze regio te weinig gebruik van elkaars kennis en faciliteiten bij het ontwikkelen van initiatieven op het gebied van deltatechnologie, water en maritiem. En samenwerking is nodig om Nederland op wereldniveau koploper te laten blijven op dit gebied. Daarom werd Delft Blue Technology (DBT) opgericht. Dit consortium van twaalf partijen zette het Valorisatieprogramma Deltatechnologie en Water (VPdelta) op. Het programma stelt zich als doel het versnellen en vermeerderen van innovaties en ondernemerschap in het deltacluster en het demonstreren van de innovaties.

Kansen voor West heeft DBT bij de start in 2012 en de uitvoering van een aantal activiteiten binnen het valorisatieprogramma financieel bijgestaan. Vele successen werden geboekt. Tientallen innovatieve projecten kwamen tot uitvoering in steeds wisselende samenwerkingsverbanden. Er werden ook projecten uitgevoerd met partners in Ghana, Myanmar en Vietnam. En het programma leidde tot een inniger samenwerking tussen ondernemers en kennisinstellingen. Een van de parels van het programma is Flood Proof Holland, een proeftuin in de polder voor innovatieve, tijdelijke waterkeringen, die door 600 delegaties uit meer dan veertig landen werd bezocht.'Als er ergens ter wereld iets gebeurt op het gebied van water, dan wordt geroepen 'call in the Dutch'. Maar om koploper te blijven, moet Nederland blijven innoveren.'

Samenwerking tussen : TU Delft, Deltares, UNESCO IHE, Hogeschool Rotterdam, TNO, InnovationQuarter, gemeenten Delft, Rotterdam en Dordrecht, Hoogheemraadschap Delfland, Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard en Unie van Waterschappen.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen