Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Van piloot naar prototype

Looptijd: van 11 november 2008 tot 1 maart 2011

Het project betreft de ontwikkeling van een nieuw zuiveringsconcept, waarbij afvalwater en vetten in een reactor worden omgezet in biogas. AFR-reactor maakt het mogelijk de vaste stoffen en vetdeeltjes in de afvalstromen nagenoeg volledig in biogas om te zetten. Biogas kan worden aangewend als groene energie. Ook neemt het aantal, nu nog niet goed weg te vangen, vaste stoffen in de afvalstroom af, waardoor het gezuiverde water minder vuil is. De technologie is daardoor schoner en de installatie neemt minder ruimte in dan ‘klassieke’ aerobe reactoren voor dit type afvalstromen.   Paques ontwikkelde het nieuwe zuiveringsconcept. Op labschaal functioneert de technologie. Bij transportbedrijf ITC in Oss (Brabant) heeft Paques de mogelijkheid om op representatieve schaal een prototype te realiseren. ITC functioneert hier als launching customer én als proeflocatie om de technologie op te schalen van 126 liter naar 500m3. Betreft een innovatieproject met zwaartepunt op experimentele ontwikkeling en een klein deel industrieel onderzoek.    

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen