Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Veerboot 'Cramignon' - Sint Pietersberg

Looptijd: van 14 oktober 2002 tot 30 juni 2007

Projectbeschrijving Deze veerbootverbinding kwam tot stand in het kader van het grensoverschrijdende project “Sint Pietersberg” welk tot doel had, de natuurlijke en landschappelijke waarden van een klein gebied grensoverschrijdend te reconstrueren en voor duurzaam toerisme te exploiteren. Het betrof het gebied tussen de gemeenten Maastricht, Eijsden, Riemst, Bassenge, Visé en Oupeye. Hier bevinden zich landschappelijke attracties, die door fysieke, politieke en culturele barrières van elkaar zijn gescheiden, zoals het Nederlands-Waalse Sint-Pietersberg-reservaat en zijn bekende mergelgrotten, de Eijsdense optochten en het rivierdal van de Jeker met zijn kalkrijke laagtes. Door de samenwerking van Nederlandse, Vlaamse en Waalse overheden en natuurbeschermings- en toeristische organisaties kon dit gebied als een samenhangend geheel tot een aantrekkelijk toeristisch en recreatiegebied in de buurt van grote steden worden ontwikkeld.   In dit grensoverschrijdende project hebben partners uit verschillende landen samen aan het vinden van oplossingen voor gemeenschappelijke thematieken/problemen gewerkt. De publieke cofinanciering binnen het project was afkomstig van verschillende overheden uit Nederland en België.

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen