Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Verbeteren economische functies Damrak - 8 panden

Looptijd: van 20 november 2008 tot 31 december 2013

Het Damrak is een belangrijke straat van Amsterdam. Grenzend aan het centraal station is het de entree van de stad. Al jaren lang heeft de straat niet de uitstraling en de allure die de stad waardig zijn. Het aanbod bestaat merendeels uit souvenirwinkels en horeca. De gebouwen zijn veelal in slechte staat. Met de aankoop van 8 panden aan het Damrak nemen de NV Stadsgoed en Stadsgoed Monumenten BV een belangrijke stap in het nieuwe vormgeven van de entree van Amsterdam.

De 8 panden worden zodanig herontwikkeld dat zij andere functies kunnen krijgen. De nieuwe huurders kunnen huren tegen betere condities. Het authentieke wordt in oude staat teruggebracht, maar tegelijkertijd wordt er gelet op energiebesparende maatregelen en oplossingen voor dubbel glas voor monumenten en zuinige apparatuur. Minder gevelreclames, verwijderen van serres, goed schilderwerk en een hoog afwerkingsniveau. Nieuwe huurder zullen worden gezocht in geheel andere branches dan de huidige, die het Damrak de uitstraling geven die bij een metropool hoort.

De aanpak van het Damrak staat niet op zichzelf. Stadsgoed heeft de afgelopen 10 jaar al circa 20 panden op de Nieuwendijk gekocht.

Verbeteren van economische functies Damrak leidt tot meer bezoekers voor Amsterdam. Dit is een belangrijke economische stimulans voor Amsterdam. Tegelijkertijd is er met de aanleg van de Noord-Zuidlijn en het Rode Loperproject een brede strategische aanpak die Amsterdam vooral in Europees verband als interessante stad moet positioneren.

Samenwerking tussen : NV Stadsgoed, Stadsgoed Monumenten BV.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie.

raak geïnspireerd bekijk de fondsen