Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Verbetering en modernisering van laad en weegsysteem

Looptijd: van 1 augustus 2009 tot 1 november 2009
Plattegrond van de locatie van het project

Korte samenvattingDeze nieuwe manier van oogsten en wegen heeft zeker zijn doelstelling gehaald. Hoe werkt het?De vissen gaan vanuit de uitzwemkelder via een transportband meteen in een verrijdbare container voor transport richting de visverwerking. Deze container is verdeeld in vier met water gevulde compartimenten. De container staat op het nieuwe systeem en wordt steeds tussentijds gewogen. Voorheen waren er veel handelingen nodig die stress en beschadigingen bij de vissen veroorzaakte.  De belangrijkste conclusies zijn: -       Het laden van de vis en het systeem zelf is veel diervriendelijker, doordat: De laadtijd korter is. De vis zit nu veel korter dicht op elkaar bij de lopende band. Er veel minder handelingen met de vis nodig zijn. Het aanzienlijk minder stress bij de vissen veroorzaakt. De vissen nooit meer droog liggen. Ze komen uit het water en vallen weer in het water waar ze in blijven zwemmen tot aan rederij. -         Het systeem levert een energiebesparing op. Het laden kan zonder heftruck en het scheelt veel warmteverlies in de kwekerij. Ook koelt het water in de container minder af. -         Doordat de container binnen blijft tot de vis naar de verwerking gaat, is die niet toegankelijk voor derden. Dit is goed voor de voedselveiligheid. -         Met deze manier van laden krijgt de sector een goede uitstraling. -         Er is veel nieuwe kennis en technologie ontwikkeld ten aan zien van oogsten, wegen en vervoeren van vissen. Eindconclusie:Het systeem is getest onder praktische omstandigheden. Het voldoet aan alle verwachtingen.

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen