Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Verbetering natuurkwaliteit Westduinpark

Looptijd: van 1 november 2010 tot 31 december 2015
Westduinpark

Haags duinlandschap op de schop

Het Westduinpark heeft voor Den Haag grote waarde op het gebied van natuur, recreatie en cultuurhistorie. De natuurkwaliteit van dit grootste natuurgebied van Den Haag ging zodanig achteruit, dat de gemeente besloot het tij voor goed te keren en het oude duinlandschap in ere te herstellen. Samen met het duingebied Wapendal vormt het Westduinpark een Natura 2000-gebied. Daarmee behoort dit aaneengesloten gebied, dat Kijkduin met Scheveningen verbindt, tot een netwerk van beschermde Europese natuurgebieden.

Kansen voor West leverde een bijdrage aan het uitvoeren van zeven projecten in drie deelgebieden van het Westduinpark: Natte Pan, Wieringestraat en Duin Bosjes van Poot. Deze gebieden werden landschappelijke heringericht, met specifieke aandacht voor natuurherstel en het bevorderen van de dynamiek in de duinen. Zo moesten gebiedsvreemde soorten grassen, bomen en struiken wijken, zoals de rozenbottel (rimpelroos), een exoot die planmatig werd afgegraven. Het betekende ook het verwijderen van de organisch verrijkte bovenste grondlaag van zuidhellingen en valleien en het creëren van natuurvriendelijke oevers. Paden werden verlegd dan wel onverhard gemaakt en er werden eenmalige voorzieningen getroffen om viervoeters als Schotse Hooglanders te laten grazen. Dit gebeurde in het kader van de op termijn beoogde zelfregulering van de natuur. Ook zijn de gebieden waar honden mogen komen beter afgebakend, zodat in de rest van de duinen hun invloed kon worden geminimaliseerd.

'Ooit geïmporteerd om het stuifzand te beteugelen, ruimt de rozenbottel nu het veld om er weer echte stuifduinen van te maken.'

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen