Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Vernieuwend gesloten opslagsysteem oesters

Looptijd: van 16 mei 2012 tot 31 december 2014

De hoofddoelstelling van het project is een gesloten conditionering- en opslagsysteem te ontwikkelen dat ingezet kan worden om oesters gecontroleerd te verwateren en op te slaan, zodanig dat op een duurzame wijze een hoger rendement en beter voorraadbeheer wordt gerealiseerd.

Deze hoofddoelstelling is onder te verdelen in de volgende subdoelen:

  • De oesteruitval tijdens de opslag moet significant verlaagd worden. Het doel is oesteruitvaltijdens het verwateren en opslag met minimaal 50% te reduceren (van gemiddeld 20% naar5-10%).
  • De oesters moeten langer (3-4 maanden) in goede conditie bewaard kunnen worden zodat altijd uit voorraad geleverd kan worden.
  • De oesters die in opslag zijn moeten kwalitatief sterker en smaakvoller worden.
  • Systeem moet de arbeidsomstandigheden significant verbeteren door de benodigde fysiekearbeid tijdens inruimen, opslag en uitruimen te minimaliseren.

Er kan worden gesteld dat alle doelstellingen van het project gehaald zijn. De mortaliteit in de klassieke systemen was extreem hoog (hoger dan in de aanvraag destijds in beschreven) namelijk 30% tot 50%, terwijl de resultaten uit de proefopstelling een mortaliteit van rond de 3% lieten zien.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen