Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Vernieuwing Elthetocomplex

Looptijd: van 12 oktober 2009 tot 1 juli 2012
Eltheto

Kerk in multifunctioneel gebouw in multicultureel Amsterdam

Het gebouw van de Elthetokerkgemeente in Amsterdam-Oost is gerenoveerd. Deze kerk is onderdeel van de Protestantse Kerk Amsterdam en gehuisvest in een laagdrempelig wijkgebouw. Dat ligt in de Javastraat, een drukke winkelstraat in het hart van de Indische buurt, waar ruim honderd verschillende nationaliteiten wonen. Kansen voor West heeft bijgedragen aan de restauratie en renovatie van dit Elthetocomplex. Het resultaat is een vernieuwd multifunctioneel vergader- en buurtcentrum, dat veel ruimte biedt aan (kerkelijke) buurtactiviteiten. De kerkzaal werd geschikt gemaakt voor divers gebruik, zoals voor exposities en bijeenkomsten. Verder kwamen er ontmoetingsruimtes en drie vergaderzalen, evenals een eetlokaal annex inloophuis en een voorziening voor kinderopvang.

Met deze uitbreiding van activiteiten heeft de kerk haar wortels in de buurt stevig verankerd en is de economische en sociale structuur van dit deel van Amsterdam Oost versterkt. Zo leverde de vernieuwing tien nieuwe arbeidsplaatsen op en worden de zalen aan steeds meer groepen en organisaties verhuurd. De Elthetokerk is met haar multifunctionele gebouw een samenbindende factor geworden in een kleurrijke buurt met mensen van alle leeftijden en sociale en culturele achtergrond. Zij ontmoeten elkaar tijdens de zondagse kerkdienst, maar ook tijdens doordeweekse activiteiten, zoals de rommelmarkt en de buurtmaaltijd.

Samenwerking tussen : Protestantse Kerk Amsterdam + Sponsoren en Stadsdeel Oost.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen