Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Versnellen van grootschalige toepassing circulaire watersystemen

Looptijd: van 1 februari 2022 tot 30 november 2023
Plattegrond van de locatie van het project

FieldFactors is een start-up voor watertechnologie, met de visie om steden groener, koeler en klimaatbestendiger te maken. Bij FieldFactors zitten de bedenkers en bouwers van BlueBloqs, een natuurlijke technologie voor het zuiveren en opslaan van regenwater. Het is een integrale oplossing voor zowel het voorkomen van wateroverlast als het veilig hergebruiken van regenwater. BlueBloqs is speciaal ontworpen voor stedelijk gebied.

De innovatie
Op dit moment bestaat de BlueBloqs-productlijn uit drie producten die naadloos samenwerken:
1. BlueBiofilter – _het groene plantenvak dat regenwater zuivert;
2. BlueWell - de ondergrondse opslag van gezuiverd regenwater;
3. BlueHub - de slimme regeltechniek die circulaire watersystemen autonoom aanstuurt.

Deze producten zijn toepasbaar op ieder plein, iedere straat en ieder sportpark. De modulariteit van het systeem maakt het eenvoudig te integreren in verschillende stedelijke contexten. Samen vormen de producten een compact, efficiënt en betrouwbaar systeem – het zichtbare gedeelte is een plantenvak, de rest zit ondergronds. Door producten te combineren met een breed scala aan ondersteunende diensten krijgen stedelijke locaties een eigen decentrale watervoorziening, gedreven door regenwater uit de wijk.

Van mooie ambitie naar concrete toepassing
Sinds 2016 heeft Field Factors de ambitie het stedelijke watersysteem te verduurzamen. Inmiddels heeft dat een concrete invulling gekregen door het mogelijk maken van natuurlijke waterzuivering en decentraal (regen)waterhergebruik.

Klimaatverandering zorgt voor (meer) wateroverlast, en zet daarnaast de leveringszekerheid van zoetwater in droge zomer maanden steeds vaker onder druk. Wist je dat nog altijd 92% van ons kostbaar gewonnen drinkwater wordt verspild aan toepassingen waar eigenlijk helemaal geen drinkwater voor gebruikt hoeft te worden? Denk aan het doorspoelen van toiletten, autowassen, irrigatie of koelwater.

BlueBloqs ondervangt verschillende uitdagingen rondom klimaatadaptatie in stedelijk gebied door vijf simpele stappen: regenwater opvangen, vasthouden, zuiveren, opslaan en weer beschikbaar maken voor hergebruik. Denk hierbij aan irrigatie van stedelijk groen en sportvelden, voor waterelementen, als koelwater of voor toiletten/schoonmaak in gebouwen.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen