Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen

Looptijd: van 1 september 2011 tot 31 mei 2015
Amelisweerd

De landgoederen Oud- en Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen vormen het belangrijkste recreatiegebied voor de inwoners van Utrecht en omgeving. De drie landgoederen hebben als Rijksmonument een grote cultuurhistorische en ecologische waarde, met aangelegde tuinen die ruim 250 jaar oud zijn. Mede door de hoge gebruiksintensiteit ontstonden er knelpunten in het behoud van die waarden. Om de kwaliteit van de landgoederen – ook de recreatieve waarde – te behouden is een herstel- en verbeterplan uitgevoerd. Kansen voor West droeg daaraan bij. Dat gebeurde op basis van een opgestelde toekomstvisie voor de komende twee decennia, die de gemeente Utrecht ontwikkelde samen met de bewoners, ondernemers en gebruikers van de landgoederen.

Naast de restauratie van de landhuistuinen en van drie parkbossen werden onder meer wandelpaden aangelegd en een fietsverbinding verbeterd. Daarmee ontstond een betere verbinding tussen de stad en de landgoederen. Ook werden aanpassingen aan de groen- en waterstructuren uitgevoerd. Bij elkaar hebben de diverse maatregelen ervoor gezorgd dat dit voor de regio zo waardevolle gebied de toekomst aan kan. De landgoederen trekken met onder meer een theehuis/pannenkoekenhuis, een bakkerij, een hostel, een speelweide, sportvelden en twee 18e-eeuwse moestuinen circa 1,5 miljoen bezoekers per jaar.

Het museum Oud Amelisweerd, dat op het landgoed ligt, heeft onlangs een belangrijke Europese prijs gewonnen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen