Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Versterken cultureel toeristische waarde landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen

Looptijd: van 1 september 2011 tot 31 december 2015

Amelisweerd en Rhijnauwen behouden voor de toekomst

De landgoederen Oud- en Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen vormen het belangrijkste recreatiegebied voor de inwoners van Utrecht en omgeving. De drie landgoederen hebben als Rijksmonument een grote cultuurhistorische en ecologische waarde, met aangelegde tuinen die ruim 250 jaar oud zijn. Mede door de hoge gebruiksintensiteit ontstonden er knelpunten in het behoud van die waarden. Om de kwaliteit van de landgoederen – ook de recreatieve waarde – te behouden is een herstel- en verbeterplan uitgevoerd. Kansen voor West droeg daaraan bij. Dat gebeurde op basis van een opgestelde toekomstvisie voor de komende twee decennia, die de gemeente Utrecht ontwikkelde samen met de bewoners, ondernemers en gebruikers van de landgoederen.

Naast de restauratie van de landhuistuinen en van drie parkbossen werden onder meer wandelpaden aangelegd en een fietsverbinding verbeterd. Daarmee ontstond een betere verbinding tussen de stad en de landgoederen. Ook werden aanpassingen aan de groen- en waterstructuren uitgevoerd. Bij elkaar hebben de diverse maatregelen ervoor gezorgd dat dit voor de regio zo waardevolle gebied de toekomst aan kan. De landgoederen trekken met onder meer een theehuis/pannenkoekenhuis, een bakkerij, een hostel, een speelweide, sportvelden en twee 18e-eeuwse moestuinen circa 1,5 miljoen bezoekers per jaar.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen