Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

de Westerkerk

Looptijd: van 15 oktober 2009 tot 31 december 2013
De Westerkerk

De Westerkerk, het grootste gebouw van de stadsuitbreiding in de eerste helft van de 17e eeuw, is van een grote cultuurhistorische betekenis in Amsterdam. De monumentale kerk is met recht een blikvanger uit de Nederlandse en Amsterdamse Gouden Eeuw. In de wijk rond de Westermarkt zorgt alleen het Anne Frankhuis gedurende het hele jaar voor een langere verblijfsduur van binnenlandse en buitenlandse toeristen.

De Westerkerk draag op dit moment (te )weinig bij aan de bevordering van een langere verblijfsduur van de toeristen in de Westermarktbuurt, de toegangsweg naar de 7 straatjes en de Jordaan. De Westerkerk heeft de ambitie door middel van een aantal maatregelen die uitbreiding van de voorzieningen te realiseren en de belemmeringen weg te nemen die een verruimde openstelling in de weg staan. De verbeterplannen behelzen o.a.: - Het aanbrengen van een energiesparende warmtesluis in de hoofdingang. Op dit moment gaat daar, vooral in de koude jaargetijden, teveel warmte verloren door in- en uitlopende bezoekers. - De vervanging van de huidige vloerverwarming (op gas) door een installatie van een nieuwe energiebesparende vloerverwarming op basis van warmte/koude opslag (WKO). - De beschikbaarstelling van een meertalig audio guide systeem - De inrichting van een passende servicebalie en uitgiftepunt van het audio guide systeem en servicebalie van de kerkwachten. Met de realisatie van deze plannen wordt gedurende het gehele jaar een volwaardige publieksfunctie bereikt. Het aantal bezoekers wordt vergroot tot 200.000 per jaar en de verblijfsduur van toeristen in het Westermarktgebied wordt verlengd. De vervanging van fossiele brandstof voor de vloerverwarming door de toepassing van WKO, is in Amsterdam en daarbuiten, een inspirerend pilot-project van het gebruik van duurzame alternatieve energie in een eeuwenoud monument wat nog niet eerder is toegepast. De verwachting is dat het project een directe toename van 13 fte tot gevolg heeft.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen