Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Versterken van de toeristische functie van de Westerkerk

Looptijd: van 15 oktober 2009 tot 30 juni 2014

Westerkerk versterkt haar toeristische functie

De Westerkerk aan de Amsterdamse Prinsengracht werd de eerste helft van de 17e eeuw gebouwd. Deze monumentale blikvanger uit de Gouden Eeuw vergrootte zijn aantrekkingskracht door enerzijds klimatologische voorzieningen te treffen en anderzijds haar (museale) uitstraling en mogelijkheden te vergroten. Aanleiding voor deze aanpak was het besef dat de kerk in de Westermarktbuurt zijn strategische plek naast het Anne-Frankhuis en op steenworp afstand van de Jordaan en ‘De 9 straatjes’ beter zou kunnen uitbuiten. Kansen voor West verleende subsidie aan het project ter verbetering van de toeristische functie.

Het resultaat is, dat de kerk meer bezoekers trekt die langer in het Westermarktgebied ‘blijven hangen’. Binnenlandse en buitenlandse bezoekers profiteren van de verruimde openstelling en worden informatief beter bediend. Voorbeelden daarvan zijn de komst van een meertalig audio gidssysteem, een servicebalie en informatiezuilen. Op energetisch gebied heeft de kerk een duurzame slag gemaakt door een tochtportaal met warmtesluis aan te brengen, de verlichting energiezuinig te maken en voor de vloerverwarming een nieuwe warmte-koudeopslag (wko) aan te leggen. Dit is een duurzaam systeem dat het gebruik van fossiele brandstof vervangt en gebruik maakt van het door de aarde tot twintig graden verwarmde water. Dit wordt naar binnen gepompt ten behoeve van de vloerverwarming. Het afgekoelde water gaat weer terug de aarde in tot 150 meter diepte, waarna het proces opnieuw kan beginnen.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie.

raak geïnspireerd bekijk de fondsen