Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Verwerking vezelversterkte thermoharders

Looptijd: van 1 april 2021 tot 31 oktober 2023
Plattegrond van de locatie van het project

Producten van vezelversterkt thermohardend composiet (polyester of epoxyhars) zoals windmolenpropellerbladen, boten, interieurs van treinen en autobussen zijn aan het einde van hun levensduur door hun gemengde samenstelling moeilijk te recyclen. Om deze reden zijn er nauwelijks toepassingen voor fracties van thermohardend composiet en stijgt de afvalberg gigantisch.
Door Covid crisis heeft de opschaling vertraging opgelopen en hebben investeerders afgehaakt.

Doel van het project is de doorontwikkeling van een fractioneringstechnologie van TRL6 naar TRL 8. De fractioneringstechnologie verkleint de polyester delen tot een zodanige grootte, dat deze direct in nieuwe producten kan worden toegepast, maar waarbij de vezelsterkte behouden blijft. Onderdeel van het project is een pilotinstallatie op de Maasvlakte met een verwerkingscapaciteit van 4 à 5 ton per dag.

De innovatie van het project is tweeledig:
1. De technologie. Bestaande shreddertechnieken resulteren in grote grove fracties die niet bruikbaar zijn. De CRC techniek resulteert in zodanig kleine fracties dat deze goed bruikbaar zijn in nieuwe producten, ook in producten die constructieve sterkte behoeven, met een minimale stofopbrengst.
2. De keten, waarin alle partijen zijn betrokken, van aanlevering (NS, VDL, Polytec), Logistiek (Rhenus), Shredding/verkleining (CRC) tot productie (Gees Recycling, Rapid Asfalt, BAM, etc).

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen