Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

VIP-project Outriggen

Looptijd: van 1 september 2008 tot 30 september 2009
Plattegrond van de locatie van het project

Korte samenvattingHet project Outriggen 2008 had tot doelstelling de ontwikkeling van de outrigvisserij tot een duurzaam en maatschappelijk geaccepteerd alternatief voor de tongvisserij met de boomkor. Hiervoor zijn vier targets voor opgesteld: Toename van de tongvangst met de outrigtuig. Brandstofverbruik verminderen. Vermindering van het gebruikte kettinggewicht. Verbeterde viskwaliteit omzetten in verbeterde marktprijs  ProjectactiviteitenOm de targets te realiseren zijn er verschillende activiteiten uitgevoerd. Hieronder viel het testen van verschillende: Netaanpassingen Aanpassingen van de visborden Methoden van kettinggebruik en mogelijke alternatieven Vissnelheden  Visgebieden/grondsoorten. Daarnaast waren er ook onderwaterobservaties, een kwaliteitsonderzoek en testen van nieuwe manieren van vermarkten. Tenslotte werd er gekeken naar de communicatie naar de markt via floers en de website www.duurzamenoordzeezeevis.nl. Opgedane kennis In het Imares-rapport ‘Onderzoek naar verbetering van tongvangsten in de outrigvisserij’ is de opgedane kennis uitgebreid beschreven. Samenvattend zijn de belangrijkste kennisaspecten: De toegepaste techniek van het outriggen is een energie- en materiaalzuinige en ecovriendelijke manier van vis vangen. Veel kennis verkregen over geschikte (en ongeschikte) netuitrusting en visserijmogelijkheden met de outrig. De olieprijs, visprijzen en quota/zeedagenregelingen bepalen mede of de outrig een geschikte alternatief is voor de boomkor. Op verschillende vlakken zijn er nog groeikansen en verbeterpunten. In de structuur van de visketen is weinig ruimte voor flexibele prijsvorming voor producten die op een ‘andere’ manier gevangen zijn. De consument is de enige die voor een hogere prijs kan zorgen door te vragen naar die ‘andere’ vis.

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen