Korte samenvattingHet project Outriggen 2008 had tot doelstelling de ontwikkeling van de outrigvisserij tot een duurzaam en maatschappelijk geaccepteerd alternatief voor de tongvisserij met de boomkor. Hiervoor zijn vier targets voor opgesteld:
Toename van de tongvangst met de outrigtuig.
Brandstofverbruik verminderen.
Vermindering van het gebruikte kettinggewicht.
Verbeterde viskwaliteit omzetten in verbeterde marktprijs
ProjectactiviteitenOm de targets te realiseren zijn er verschillende activiteiten uitgevoerd. Hieronder viel het testen van verschillende:
Netaanpassingen
Aanpassingen van de visborden
Methoden van kettinggebruik en mogelijke alternatieven
Vissnelheden
Visgebieden/grondsoorten.
Daarnaast waren er ook onderwaterobservaties, een kwaliteitsonderzoek en testen van nieuwe manieren van vermarkten. Tenslotte werd er gekeken naar de communicatie naar de markt via floers en de website www.duurzamenoordzeezeevis.nl.
Opgedane kennis
In het Imares-rapport ‘Onderzoek naar verbetering van tongvangsten in de outrigvisserij’ is de opgedane kennis uitgebreid beschreven. Samenvattend zijn de belangrijkste kennisaspecten:
De toegepaste techniek van het outriggen is een energie- en materiaalzuinige en ecovriendelijke manier van vis vangen.
Veel kennis verkregen over geschikte (en ongeschikte) netuitrusting en visserijmogelijkheden met de outrig.
De olieprijs, visprijzen en quota/zeedagenregelingen bepalen mede of de outrig een geschikte alternatief is voor de boomkor.
Op verschillende vlakken zijn er nog groeikansen en verbeterpunten.
In de structuur van de visketen is weinig ruimte voor flexibele prijsvorming voor producten die op een ‘andere’ manier gevangen zijn. De consument is de enige die voor een hogere prijs kan zorgen door te vragen naar die ‘andere’ vis.