Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

VIP12 Valorisatie Reststromen Vis

Looptijd: van 1 maart 2013 tot 1 maart 2015

Doelstellingen in het project waren het vinden van waardevolle stoffen in visafval. Dit kan ondermaatse vis zijn, visafval (bv. van het strippen) of niet commerciële vis. Waardevolle stoffen kunnen visolie zijn, maar met name eiwitdelen (aminozuren, peptiden) boden de mogelijkheid om van visafval een hoogwaardig product te maken.

De uitkomst van de studies is dat het economisch niet haalbaar is, doordat er geen hoogwaardige peptiden zijn gevonden die uit het afval kunnen worden gewonnen en die een hoogwaardige
(humane) toepassing kennen. Bijkomend probleem is de discardban die er aan komt en humane toepassingen van discards niet toestaat.

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen