Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Viskotter van de toekomst

Looptijd: van 1 augustus 2010 tot 31 december 2012
Plattegrond van de locatie van het project

Doelstelling is het ontwikkelen van een nieuwe energiezuinige, milieu- en arbo-vriendelijke, multipurpose viskotter die geschikt is voor de toekomstige eisen vanuit een duurzame garnalenvisserij. Het nieuwe schip kan voor een scherpe kostprijs beschikbaar komen door een nieuw ontworpen standaard casco, die naar wens kan worden voorzien van opties/uitbreidingen. Het project ‘Viskotter van de toekomst’ heeft de VCU-TCD gezamenlijk uitgevoerd met de Stichting Duurzame Garnalenvisserij (SDG), de ESB groep in Tilburg en de Ursa Major Services BV in Emmeloord. Het nieuwe ontwerpEr is een nieuw schip ontworpen dat een besparing op het brandstofgebruik van 23% oplevert. een besparing op het brandstofgebruik van 44% oplevert in combinatie met innovatievistuigen. bij een gasolieprijs van 0,68/l een besparing op jaarbasis van € 41.045 oplevert. de bouwkosten beduidend lager zijn door bouwwijze, verminderd cascogewicht en een kleinere motor. het verblijf en werken aan boord is verbeterd. het investeren in vistuigen en schroef de grootste besparingen opleveren. door verdere uitwerking van dit ontwerp nog meer besparingen worden gerealiseerd door betere isolatie van het visruim en het verminderen van stationair gebruik generator. door besparing van het brandstofgebruik de uitstoot van CO2 wordt gereduceerd (160 ton/jaar). door hekkotter concept is het schip inzetbaar voor meerdere soorten visserij en nautische dienstverlening.

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen