Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Vliegwieltechnologie voor energieopslag in microgrids

Looptijd: van 1 november 2019 tot 30 juni 2023


Bij het project “Vliegwieltechnologie voor energieopslag in microgrids’ wordt elektriciteit in een vliegwiel opgeslagen.

Als het vliegwiel de maximale spanning bereikt, draait het weer terug en werkt de elektromotor als generator. De vliegwieltechnologie wordt gebruikt voor de opslag van energie bij kleine, evt. tijdelijke, lokale elektriciteitsnetwerken (microgrids). Een combinatie van het vliegwiel met batterijen stabiliseert daarbij het energienetwerk doordat pieken en dalen worden opgevangen. Omdat het vliegwiel in een vacuüm werkt, gaat nagenoeg geen energie verloren door wrijving. De verwachting is dat er een CO2-reductie bereikt kan worden van 20% oplopend tot 50% op de langere termijn.

Lees hier het interview: Vliegwieltechnologie vangt pieken in het energieaanbod op

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen