Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Vonk Traineeship

Looptijd: van 1 juli 2020 tot 1 juli 2023
Plattegrond van de locatie van het project

Het Vonk Traineeship is een ontwikkelprogramma waarin clusters van bedrijven en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) vraaggestuurd samen werken aan een talentprogramma dat de aansluiting tussen vraag en aanbod van hoogopgeleide medewerkers bevordert. Noordelijke bedrijven en sectoren werken structureel samen aan toekomstgerichte HR-vraagstukken. Dankzij deze samenwerking zijn Noord-Nederlandse bedrijven in staat om een hoogwaardig ontwikkelprogramma te bieden waarmee zij ambitieuze hoogopgeleiden werven, binden en opleiden. Vonk richt zich hierbij op organisaties met een behoefte aan verbinding en innovatie, en zijn werkzaam in de volgende sectoren: Zorg, Wonen, Onderwijs, Energie, Chemie, Haven en Techniek.

De missie van de projectpartners is om met het Vonk Traineeship academisch toptalent voor Noord-Nederland te behouden. Door samen te werken in een multicompany traineeship bundelen mkb-bedrijven en organisaties de krachten, waardoor er expertise opgebouwd wordt en schaalvoordeel ontstaat. Trainees die meedoen aan het Vonk Traineeship voeren opdrachten uit bij de betrokken bedrijven, en volgen tegelijk een tweejarig ontwikkelprogramma waarin zij wekelijks trainingen, intervisie en begeleiding krijgen. Doordat het programma opgezet wordt in samenwerking met de bedrijven, sluiten hun vaardigheden aan bij de toekomstige HR-behoefte van het Noord-Nederlandse bedrijfsleven.

Om potentiële trainees al tijdens hun studie in aanraking te laten komen met het bedrijfsleven wordt samengewerkt met de RUG. RUG en bedrijfsleven ontwikkelen samen activerend onderwijs binnen het master Honoursprogramma ‘Leadership: making the difference’. De nadruk ligt hierin op een interdisciplinaire aanpak van organisatievraagstukken waarvoor een innovatieve en frisse blik nodig is.

De projectpartners vragen gezamenlijk subsidie aan voor de ontwikkeling van het Vonk Traineeship. Een gezamenlijk ontwikkelprogramma van Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en clusters van mkb-bedrijven en organisaties die vraaggestuurd samenwerken aan een talentprogramma dat de aansluiting tussen afgestudeerde talenten en Noordelijke mkb-bedrijven en organisaties verbetert. Het Vonk Traineeship ontwikkelt zich in 3 jaar tot een HR-instrument waarin 30 bedrijven en organisaties structureel samenwerken.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen