Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

VU University Medical PET-MRI Center

Looptijd: van 23 december 2010 tot 31 december 2015
pet-mri scan

VU medisch centrum loopt voorop met hybride scantechnieken

Het medisch centrum van de Vrije Universiteit van Amsterdam (VUmc) opende een PET-MRI Centrum. Dit maakt gebruik van een revolutionaire, geavanceerde beeldvormingstechniek met een hybride PET-MRI-scanner. Deze combineert twee scans in één sessie: radiologisch komt de anatomie en fysiologie in beeld (MRI, Magnetic Resonance Imaging), terwijl tegelijkertijd, vanuit de nucleaire geneeskunde, met een radioactief gelabelde contraststof de biologie van de tumor of aandoening zichtbaar wordt (PET, Positron Emissie Tomografie). VUmc werkt al langer met de PET-CT scanner (Positron Emissie Tomografie - Computertomografie). De meerwaarde van beide gecombineerde scans is dat deze effectiever zijn en minder belastend voor de patiënt. Kansen voor West heeft meebetaald aan de inrichting van het centrum, de aanschaf van PET-MRI- en digitale PET-CT-onderzoeksapparatuur en het organiseren van een symposium om bekendheid te geven aan de mogelijkheden die het VUmc op dit gebied biedt.

De toepassingsgebieden van de gecombineerde imaging apparatuur zijn divers en betreffen vooral oncologie, neurologie en cardiovasculaire aandoeningen. De nieuwe scanners dragen bij aan de verbetering van de gezondheidszorg in algemene zin en meer specifiek aan het beter begrijpen van de oorzaken van ziekten als kanker, Alzheimer en hartziekten.
Het PET-MRI Centrum gaat deel uitmaken van het VUmc Imaging Centrum, waar alle beeldvormende technieken (imaging) bij elkaar worden gebracht. Dit centrum is uniek in zijn soort en opent in 2016 in een nieuwe behuizing de deuren.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen