Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Walstroom in Noord-Holland, deelproject Gemeente Zaanstad

Looptijd: van 11 december 2008 tot 1 juli 2012
Walstroom Noord-Holland

Toepassing van walstroom bij lig-, laad- en losplaatsen van binnenvaartschepen in de binnensteden is een maatregel voor een duurzame binnenvaartsector. Met een gestandaardiseerde stekker en speciale aansluitingskasten kunnen binnenvaartschepen hun elektriciteit van de wal krijgen.

Het grote voordeel van walstroom is dat schepen niet langer zelf met behulp van dieselgeneratoren of de hoofdmotor elektriciteit hoeven op te wekken. Walstroom is bovendien groene stroom. In dit deelproject komen 8 walstroomkasten met totaal 26 aansluitingen in de gemeente Zaanstad.

Het project richt zich op het verbeteren van de luchtkwaliteit. Het feit dat er walstroomkasten komen en dat het gebruik ervan verplicht is, zorgt ervoor dat de reductie zo groot mogelijk wordt en dat de doelstelling beter en sneller wordt bereikt. Hoe meer schepen de dieselgeneratoren vervangen door walstroom, des te groter het effect. Daarnaast is ook het behouden en verstevigen van de economische positie van de haven van Zaanstad en de Zaanstreek een doel. Trends als een toenemende containerisatie en een toenemend belang van doorvoer van olieproducten geven havens een steeds belangrijker wordende functie.

Als meer havens deze energievoorziening installeren, vergroot dat het gebruikersgemak van de havens en maakt het de havens aantrekkelijker.

Samenwerking tussen : gemeente Zaanstad en de provincie Noord-Holland.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen