Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Walstroom in Noord-Holland, deelproject Haven Amsterdam

Looptijd: van 14 november 2008 tot 30 juni 2015

Binnenvaartschepen die in de haven aangemeerd liggen, kunnen zich aansluiten op een elektriciteitsvoorziening via een gestandaardiseerde stekker en hiervoor speciaal ingerichte aansluitingskasten die op de kade zijn geplaatst. Het grote voordeel van aansluiting op walstroom is dat de schepen niet langer zelf elektriciteit hoeven op te wekken met behulp van dieselgeneratoren of de hoofdmotor. De walstroom wordt bovendien op duurzame wijze opgewekt en is daarom groene stroom.

In dit deelproject worden 27 walstroomkasten aangelegd, 8 compactstations, aansluitingen voor riviercruises en een elektriciteitsnet en 154 walstroomvoorzieningen voor de binnenvaart. Om de voorzieningen gebruiksvriendelijk te maken zal een ICT toepassing worden ingezet, waarmee schippers zich per mobiele telefoon kunnen aan- en afmelden en facturering en betaling zullen plaatsvinden via internet.

Het deelproject Haven Amsterdam wil de milieukwaliteit van Amsterdam verbeteren: Nu maken de aangemeerde schepen in de Amsterdamse haven voor hun stroomvoorziening gebruik van een dieselgenerator of hoofdmotor. Hierdoor worden schadelijke gassen uitgestoten en veroorzaakt veel geluidsoverlast.

Het gebruik van walstroomvoorzieningen verbetert de milieukwaliteit, de uitstoot van schadelijke stoffen wordt teruggedrongen en de geluidsoverlast van binnenvaart en riviercruise in Amsterdam gedurende de periode dat de schepen aangemeerd aan de wal liggen wordt verminderd.

Samenwerking tussen : Havenbedrijf Amsterdam en de Provincie Noord-Holland.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen