Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Walstroom in Zuid-Holland

Looptijd: van 1 oktober 2007 tot 31 december 2013

De provincie Zuid-Holland realiseert in de periode 2008-2011 honderd innovatieve geüniformeerde walstroomvoorzieningen langs provinciale vaarwegen. Zo krijgt de binnenvaartsector te maken met een uniform netwerk. Onder de titel 'Walstroom in Zuid-Holland' worden drie deelprojecten uitgevoerd, waarvan dit project 'Walstroom provinciale vaarwegen' er één van is.

De toepassing van walstroom bij lig-, laad- en losplaatsen van binnenvaartschepen in of bij binnensteden is een maatregel voor een duurzame binnenvaartsector. Schepen hoeven niet langer luchtverontreinigde dieselgestookte generatoren te gebruiken om in hun elektriciteitsbehoeften te voorzien als zij de stroom gebruiksvriendelijk en met het juiste vermogen via een stekker van de wal kunnen krijgen.

Het project wordt in 3 fasen uitgevoerd. Na afloop van het project kunnen schippers op tien tot twintig locaties langs provinciale vaarwegen in Zuid-Holland gebruik maken van innovatieve en uniforme walstroomvoorzieningen. Dit gebeurt in fases. Dit betekent dat er vijf walstroomvoorzieningen in 2008, vijftien in 2009, dertig in 2010 en in 2011 vijftig zullen zijn gerealiseerd.

De uniforme walstroomvoorzieningen hebben op lange termijn direct effect op de luchtkwaliteit. Ook heeft de walstroom een positief effect op de geluidhinder, want dieselgeneratoren zijn erg luidruchtig en walstroom niet. Daarnaast draagt walstroom bij aan het terugdringen van klimaatverandering, omdat groene stroom van duurzame energiebronnen aan de binnenvaart dient te worden geleverd.

Samenwerking tussen : provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Rotterdam, Regio Drechtsteden en het Havenbedrijf Amsterdam.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen