Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Walstroom in Zuid-Holland, deelproject Drechtsteden

Looptijd: van 21 maart 2008 tot 30 juni 2013

Elektriciteitsaansluitingen op de wal leveren stroom voor schepen. Deze walstroom maakt het gebruik van een dieselgenerator overbodig. Dat is goed voor het milieu en de luchtkwaliteit. Bovendien voorkomt walstroom geluidshinder. Schippers kunnen walstroom gemakkelijk aan- en uitschakelen met hun mobiele telefoon of via het internet en krijgen een factuur op maat.

Het deelproject Drechtsteden richt zicht vooral op het verbeteren van de luchtkwaliteit. Het instellen en later verplicht stellen van walstroom heeft een reductie in de uitstoot van stikstofdioxide tot gevolg. Ook zal de uitstoot van fijn stof verminderen. Hoe meer schippers de dieselgeneratoren vervangen door walstroom, hoe groter het effect.

In dit deelproject worden minimaal 86 walstroomaansluitingen op 5 locaties in de verschillende havens van de Drechtsteden aangelegd.

Omdat luchtvervuiling een probleem is om regionaal aan te pakken is er een koepelproject voor Zuid-Holland in het leven geroepen. Het doel is een reductie van de luchtvervuiling in en om de havens van Zuid-Holland en het overschakelen naar milieuvriendelijkere wijzen van energievoorziening voor de aangemeerde schepen. Zo wordt de binnenvaartsector als geheel duurzamer en daarmee een nog beter alternatief voor het vervoer over land.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen