Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Warme FijnProevers

Looptijd: van 1 juli 2017 tot 30 juni 2019
Plattegrond van de locatie van het project

Kauw- en slikproblemen hebben verscheidende oorzaken, van spierziekten en tumoren tot ziekten die
gerelateerd zijn aan ouderdom en tijdelijke kauw- en slikproblemen na een operatie. Mensen met kauw- en
slikproblemen hebben vaak moeite met op gewicht blijven omdat voedsel, met name voldoende voeding, tot
zich nemen lastig is. Door het slikprobleem kan voedsel in de luchtwegen terecht komen en als er niet voldoende
kracht is om dit te verwijderen kan dit longproblemen tot gevolg hebben. Sliktrainingen kunnen werken als
oplossing, echter is dit voor sommige pati?nten niet voldoende en zal er overgegaan moeten worden op
vloeibare voeding. Deze voeding is vaak in een vloeibare vorm en heeft vaak een fijne structuur. Nadeel is hier
echter aan dat door het grote volume, geen grote hoeveelheden kunnen worden geconsumeerd met als resultaat
dat de pati?nt te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Daarom wordt speciale voeding aangeraden die zowel
vloeibaar is als energie- en eiwitrijk om aan de voedingsbehoeften van de pati?nt te kunnen voldoen. Daarnaast
is het van belang dat de voeding niet reageert met het speeksel in de mond, amylase resistent, vanwege
eventuele structuurveranderingen die het slikken zouden kunnen bemoeilijken, en daarbij het risico op
verslikking en bijbehorende complicaties (longontsteking). Door de kauw- en slikproblemen willen vaak
pati?nten niet meer eten.
Huidige aanbod van speciale voeding voor mensen met kauw- en slikproblemen voldoen aan de bovengenoemde
eisen omtrent voeding voor mensen met kauw- en slikproblemen. Echter, zijn deze vaak zoet, smaakloos, niet
aantrekkelijk, niet amylase resistent of is het moeilijk te bepalen wat de precieze benodigde hoeveelheid om aan
de voedingsvoorziening van de pati?nten te voldoen. Daarnaast zijn hier op dit moment nog geen warme
producten buiten soep, iets waar men zeker behoefte aan heeft.
Vanuit deze huidige producten is de vraag vanuit de markt ontstaan naar warme producten. Deze producten zal
niet alleen in smaak de behoefte van de pati?nt voldoen maar ook naar een aantrekkelijk uiterlijk wordt gestreefd
om voedingsinname te stimuleren. Echter, het warm maken van producten kan de consistentie, smaak en kleur
van het product veranderen waardoor deze niet meer geschikt is voor mensen met kauw- en slikproblemen. Dit
komt onder andere door de verandering van de snelheid waarmee moleculen bewegen, door de
temperatuurverschillen zullen de bindingen tussen de moleculen en de moleculen zelf kapot gaan. Dit zorgt voor
de verandering van consistentie, en vergroot de kans op verslikkingsgevaar en daarmee samenhangende
complicaties (o.a. verhoogde kans op longontsteking).
Er zullen nieuwe hartige maaltijden ontwikkeld worden die warm worden geserveerd. Tijdens dit project zal er
gekeken worden naar geschikte soorten vlees/vis en andere eiwitbronnen die zowel voldoen aan de
structuureisen en amylase resistentie en die verwarmd kunnen worden op het moment dat de
consument/pati?nt wil eten. Samenwerkingsverbanden met kennisinstellingen en ziekenhuis moeten de
wetenschappelijke onderbouwing waarborgen om die later te kunnen gebruiken in de communicatie naar de
klant. De doelstelling is een nieuwe warme productlijn binnen de ?FijnProevers?, speciaal voor mensen met kauwen slikproblemen.
Op Smaak BV is voornemens om een warme en voedzame menu?s te ontwikkelen die mensen met kauw- en
slikproblemen volledig voorzien in hun dagelijkse voedingsbehoeften. Dit doen zij aan de hand van vijf
verschillende fases, te weten; onderzoeksfase, ontwikkelingsfase, testfase, communicatiefase en fase voor
projectmanagement. Uiteindelijk is de bedoeling om verscheidene losse componenten (warm) te ontwikkelen
die samen gecombineerd kunnen worden tot ??n menu door de consument zelf.
De producten zijn onderstaand;
? Zetmeelcomponenten (Aardappelproducten, pasta en rijst)
? Groentecomponenten (Boontjes en wortels)
? Vleesviscomponenten (rundvlees, varkensvlees, kip, kabeljauw en tong)
? Eenpansgerechten (lasagne, ratatouille en roerbakwokschotels)
In totaal zullen vijf verschillende menu?s in dit project worden samengesteld

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen