Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Warme FijnProevers

Looptijd: van 1 juli 2017 tot 30 juni 2019
Plattegrond van de locatie van het project

 

Het bedrijf Op Smaak maakt al jaren dressings en chutneys. Ze leveren onder andere aan ziekenhuizen. Zo kwamen ze met verschillende chef-koks in gesprek over de problematiek van patiënten met kauw- & slikproblemen.

Kauw- en slikproblemen hebben verschillende oorzaken. Sommige mensen hebben moeite met kauwen en slikken na een operatie of door bijvoorbeeld een spierziekte, een tumor of simpelweg door ouderdom. Voor hun voeding zijn deze patiënten aangewezen op drinkvoeding, die veelal elke dag gebruikt moet worden. Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen moeten deze patiënten enorme hoeveelheden van deze drinkvoeding per dag drinken. Dat lukt hen meestal niet omdat grote hoeveelheden doorslikken veel tijd en energie kost. Ondervoeding is vaak het gevolg.

De huidige speciale voeding is zoet, verder smaakloos en het is moeilijk te bepalen wat de precieze benodigde hoeveelheid is om aan de persoonlijke voedingsvoorziening van de patiënt te voldoen. Op dit moment zijn er nog geen warme speciale maaltijdproducten (behalve soep) voor deze doelgroep. Vanuit deze gedachte is de ontwikkeling en het concept voor Fijnproevers ontstaan: meer keuze in warme, smaakvolle, energie- & eiwit verrijkte maaltijden. Hartige maaltijden die warm worden geserveerd zijn een fijne afwisseling en goede aanvulling op de koude en zoete drinkvoeding. Deze producten voldoen niet alleen in de smaakbehoefte van de patiënt, maar zien er ook smakelijker uit. Op deze manier wordt de zin in eten extra gestimuleerd.

De patiënt kan zelf zijn of haar maaltijd zelf samenstellen. De patiënt kan kiezen uit:

– aardappelproducten, pasta of rijst

– boontjes of wortels

– rundvlees, varkensvlees, kip, kabeljauw of tong.

De patiënt kan ook kiezen voor een eenpansgerecht (lasagne, ratatouille of roerbakwokschotels)

Tijdens dit project is er gekeken naar geschikte soorten vlees/vis en andere eiwitbronnen die voldoen aan de structuureisen en die snel en makkelijk verwarmd kunnen worden. De maaltijden hebben allemaal een zachte en fijne consistentie zodat kauwen en slikken beter gaat. Het gehele assortiment is ontwikkeld volgens de IDDSI-norm (International Dysphagia Diet Standardisation Initiative).

Fijnproevers wordt geleverd aan zorginstellingen, ziekenhuizen en andere zorggroepen. Daarnaast is Fijnproevers ook (online) beschikbaar voor particulieren.

 

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen