Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Warmtewisselingssysteem voor afvalwater

Looptijd: van 1 september 2010 tot 1 september 2015
Plattegrond van de locatie van het project

Doel van het project is de demonstratie van een nieuw systeem om warmte te halen uit afvalwater. De technologie moet 5 000 MWh per jaar opleveren, goed om zowat 500 gezinnen, 38 000 m² kantoorruimte en 33 000 m² openbare ruimte te verwarmen in de winter. Tijdens warme zomers leidt het systeem de warmte juist weg, zodat het UHI-effect met 10 procent wordt verminderd (Urban Heat Island: plekken in de stad waar het warmer is omdat de bouwmaterialen de warmte vasthouden). De uitstoot van broeikasgassen en fijnstof ten opzichte van fossiele brandstoffen zou met bijna 80 procent worden verminderd. Het project moet ook aantonen dat het afvalwatersysteem meer rendement levert dan andere groene energiebronnen zoals zonnestraling en biomassa.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen