Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Waterstofregio 2.0 (INTERREG VLA-NED)

Looptijd: van 1 april 2016 tot 31 maart 2019

 

Waterstof wordt wereldwijd beschouwd als een belangrijke mogelijkheid om tot een koolstofvrije economie te komen. Het is erg beloftevol omdat het een schone, emmissievrije brandstof is. Waterstoftoepassingen binnen transport bieden veel nieuwe perspectieven: een waterstofvoertuig is een elektrisch voertuig, maar in de plaats van batterijen wordt waterstof omgezet naar elektriciteit. Op Europees niveau kan er echter nog een tandje bijgestoken worden om de haalbaarheid naar een aanzienlijk hoger niveau te tillen: technologische doorbraken zijn nodig om competitief te worden met de huidige en traditionele brandstofwagen.

Uit het voorgaande Interreg-project ‘Waterstofregio’ (2009-2013) bleek dat in de regio Vlaanderen - Zuid-Nederland een aantal unieke technologiespelers zoals onder andere Colruyt Group en Beukers Autoschade BV door samenwerking bijzonder sterke innovatieve projecten konden realiseren, zoals een 1 Megawatt  powerplant, een nieuw bus concept, een tankstation in Vlaanderen voor heftrucks, een tankstation in Nederland voor bussen en auto’s, een vuilniswagen en een sloep, allemaal op waterstof. Het project besteedde eveneens aandacht aan opleidingsmodules via een samenwerking tussen hogescholen in de grensregio. Dit leidde tot een stevige positie in Europa als één van de topregio's op vlak van de overstap van traditionele brandstoffen naar waterstof.

‘Waterstofregio 2.0’, dat via Interreg Vlaanderen-Nederland bijna 6 miljoen euro subsidie ontvangt, richt zich op het verbeteren en tonen van de verschillende toepassingen. Met de goedkeuring van ‘Waterstofregio 2.0’, gecoördineerd door WaterstofNet, wordt de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland verder verstrekt: Colruyt Group en Beukers Autoschade BV engageren zich opnieuw, samen met nieuwe partners zoals VDL en PitPoint. 

Met de goedkeuring van Waterstofregio 2.0, opnieuw gecoördineerd door WaterstofNet, wordt deze samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland verder verstrekt door bijkomende projecten te realiseren door en voor bedrijven in de regio. Ook krijgen diverse eindgebruikers zoals burgers, private sector en overheden de mogelijkheid toepassingen te testen en zo op een laagdrempelige ‘hands-on’ manier kennis te kunnen opdoen.

Realisaties op vlak van waterstofinfrastructuur:

  • Ontwikkeling en bouw van twee unieke waterstofstankstations, waar ter plaatse uit groene elektriciteit waterstof geproduceerd zal worden: in Wilrijk wordt het tankstation gekoppeld aan een verbrandingsoven, in Breda wordt het tankstation gekoppeld aan de zonne-energie
  • Uitbreiding van het bestaande waterstofstankstation op de Automotive Campus in Helmond om nog meer demonstratietoepassingen te kunnen bedienen
  • Ontwikkeling en inzet van een mobiel waterstofstankstation om demonstraties op verschillende plaatsen in de regio te faciliteren

Realisaties op vlak van zero-emissie toepassingen:

  • Demonstratie van Europa’s grootste vloot van 75 heftrucks, waarbij gebruik gemaakt zal worden van ‘indoor’ waterstof tanken
  • Ontwikkeling en demonstratie van de eerste grote (40 ton) vrachtwagen op waterstof in Europa 
  • Het demonstratieprogramma voor vuilniswagens, opgestart in het vorige Interreg-project, zal in dit project Vlaanderen en Zuid-Nederland verder gezet worden
  • Om het bestaande ecosysteem, bestaande uit technologie-ontwikkelaars en eindgebruikers, verder uit te bouwen wordt samengewerkt met regionale ontwikkelingsmaatschappijen en netwerkorganisaties. 

Project verantwoordelijke
WaterstofNet

Project partners
Colruyt
PitPoint
Strategische Projectorganisatie Kempen vzw (SPK vzw)
ISVAG
Beukers Autoschade BV
POM West-Vlaanderen
POM Antwerpen
VDL Enabling Transport Solutions
AutomotiveNL

Meer informatie: www.grensregio.eu

 

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen