Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Waterzuivering voor de viskweek

Looptijd: van 1 januari 2011 tot 31 december 2012
Plattegrond van de locatie van het project

Het toepassen van een nieuw waterzuivering concept in de visteelt zorgt voor een verbetering van het dierenwelzijn en de waterkwaliteit. Er is een nieuwe viskwekerij opgezet waarin de bacterie EIMO de vervuiling uit het systeem haalt. De doelstellingen hiervan waren: Minder watergebruik Minder energieverbruik Stabiel besturingssysteem Beter dierenwelzijn Kostprijs Tijdens de projectperiode is er minder water gebruikt. Er was een besparing van 65%. Helaas was er op de nieuwe locatie geen aparte meter voor het gebruik van gas en electra. Op basis van de beschikte gegevens kan er vastgesteld worden dat er ongeveer een vermindering van  15% van het energieverbruik is gerealiseerd. Het besturingssysteem heeft zeer stabiel gedraaid. EIMOS reageerde duidelijk sneller dan traditionele systemen op veranderende omstandigheden in het kweeksysteem. Het was echter onduidelijk waarom de EIMOS stierf nadat er voor de tweede maal vis uit het systeem is gehaald. Door een betere waterkwaliteit verbetert ook het leefsysteem voor de vis. Samengevat is de basis van dit project met EIMOS goed te noemen. Echter de kwaliteit van de installatie is zwaar onder de maat. Hierdoor is het systeem erg arbeidsintensief. Groot probleem is ook dat er nooit onderzoek is gedaan naar het afsterven van EIMOS.

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen