Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Weed-Whacker –Autonome onkruid bestrijding--

Looptijd: van 1 maart 2021 tot 31 december 2021
Plattegrond van de locatie van het project

Chemische onkruidbestrijding komt zowel maatschappelijk als via wetgeving steeds meer onder druk te staan. Mechanische onkruidbestrijding is een bekende en effectieve methode om onkruid te verwijderen maar heeft als nadeel dat het arbeidsintensief is in een tijd waarin arbeid steeds duurder en schaarser wordt. Daarbij komt ook nog dat mensen de fysieke zwaarte en eentonigheid van mechanische onkruidbestrijding steeds minder aantrekkelijk vinden wat het dus moeilijk maakt geschikt personeel te vinden voor dit werk. Odd.Bot combineert mechanische onkruid bestrijding met een autonoom voertuig, de Weed-Whacker. Het voordeel van een autonoom voertuig is dat het in principe de gehele dag (24 uur) kan werken en het nauwelijks arbeid behoeft. Het doel van Odd.Bot is op een arbeidsefficiënte en mechanische manier onkruid zo optimaal mogelijk te verwijderen zodat de kans op hergroei minimaal is. De kans op hergroei van onkruiden bij traditionele mechanische onkruidbestrijding doormiddel van schoffelen en eggen is hoger dan bij chemische bestrijding omdat worteldelen achterblijven in de grond en niet altijd volledig afsterven. De Weed-Whacker combineert verschillende end effector tools (gripper en pusher) om onkruid te bestrijden om de kans op hergroei tot een minimum te reduceren. De Weed-Whacker besluit zelf welke end-effector het meest effectief is om een bepaald onkruid te bestrijden. Om dit te doen beschikt de Weed-Whacker over een herkenningsalgoritme welke verschillende onkruiden en gewassen van elkaar kan onderscheiden. Afgelopen jaar is de Weed-Whacker getest in peen. In de toekomst wil Odd.Bot dit uitbreiden naar een divers scala aan gewassen om de Weed-Whacker zo flexibel mogelijk in te kunnen zetten.

Om de Weed-Whacker van Odd.Bot te kunnen vermarkten moet deze goed getest worden in een praktijksituatie om te overtuigen dat het concept voldoende in staat is om in te passen in een onkruidbestrijdingsstrategie. Een onafhankelijke praktijktest die aantoont dat de Weed-Whacker het grootste deel van de onkruiden effectief verwijderd kan telers overtuigen om gebruik te gaan maken van de Weed-Whacker.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen