Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Werkspoorkwartier: Creatief Circulair Maakgebied

Looptijd: van 28 november 2016 tot 31 december 2020

Op het Utrechtse bedrijventerrein Werkspoorkwartier wordt gewerkt aan de circulaire economie, oftewel het slim gebruiken van afval voor nieuwe toepassingen. Op het Werkspoorkwartier vind je tal van voorbeelden. Eén van de gebouwen waar je goed kunt zien wat je allemaal kunt doen met gebruikt materiaal is Het Hof van Cartesius. Hier vind je oude spoorrails, gebruikte houten balken uit slooppanden en schapenwol als isolatie.


Professor Loep nodigt je uit om in Het Hof van Cartesius mee te komen denken over nieuwe manieren om oude materialen uit gebouwen te gebruiken. Er staat bij Het Hof van Cartesius een houten huis dat door jou mag worden ingericht. Je kunt in de werkplaats van Professor Loep meubels maken, of slimme dingen die jij graag in het huis zou willen hebben. Een zelfstrijkende strijkbout of een ijskast die automatisch een boodschappenlijstje voor je maakt en boodschappen besteld, bijvoorbeeld. Je hoeft dat niet helemaal in je eentje te doen. Er zijn genoeg mensen om je op weg te helpen. Aan het eind van de middag zullen onze experts in circulaire economie kijken hoe slim jouw uitvinding is.

En terwijl jij aan het bouwen bent, is er voor je ouders een excursie over het bedrijventerrein en leren ze hoe de circulaire economie in elkaar zit.


6 oktober 2018: 13:00 - 17:00 uu. Kaartjes kosten 10 euro.

 

werkspoorkwartier

Het project ‘Werkspoorkwartier: Creatief Circulair Maakgebied’ richt zich op het verbeteren van het vestigingsklimaat van het bedrijventerrein Werkspoorkwartier.

Het voormalige Cartesiusweg II wordt een toonaangevend vestigingsgebied in Utrecht voor creatieve, circulaire maakbedrijven. Hiervoor worden er in het gebied een reeks acties uitgevoerd: - Realisatie van de circulaire proeftuin ‘Hof van Cartesius’ met ruimte voor startende, creatieve ondernemers. - Circulaire inbouw en inrichting van bestaande gebouwen, waaronder de Voorbewerkingsloods/Werkspoorfabriek, tot locaties voor nieuwe bedrijvigheid. - Ontwikkeling van een ‘circulaire hub’ voor hergebruik van materialen voor bouw en inrichting. - Transformatie van de verlaten Werkspoorhaven tot een publieke ontmoetingsplek met duurzame horeca.

Daarnaast werken de partners samen om het Werkspoorkwartier als toonaangevend vestigingsgebied “op de kaart te zetten”.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen