Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

West Orange

Looptijd: van 30 januari 2009 tot 31 augustus 2011

West Orange is een samenwerking tussen Nuon Retail BV en 9 andere partners. Het doel van het project is 14 procent energiebesparing in huishoudens door middel van een demonstratie van innovatieve IT toepassingen in circa 500 huishoudens in Amsterdam. Deze besparing levert tevens een CO² uitstoot reductie op van 13 procent. Het nieuw ontwikkelde 'Smart-Energy Home Systems' omvat onder meer energiedisplays waarmee huishoudens inzicht krijgen in hun actuele energiegebruik en dit direct kunnen beïnvloeden. Hiermee kunnen consumenten zelf op eenvoudige wijze energie besparen. Mogelijk wordt ook de koppeling gemaakt met zogenaamde 'slimme meters'. Met dit demonstratieproject wil men de werking en effecten van de toepassingen aantonen, alsmede de economische waarde. Op basis van de opgedane ervaring kan het concept in de toekomst op grootschalige wijze in Amsterdam - en later wellicht landelijk - worden toegepast.

De activiteiten richten zich op de opzet en ontwikkeling van het demonstratieproject en het daadwerkelijk voorzien van circa 500 Amsterdamse woningen van innovatieve Smart Home Systems. Deze activiteiten monden uit in rapportages over klanttevredenheid, financiële haalbaarheid en de bereikte energiebesparing en CO² reductie.

Samenwerking tussen : Nuon Retail BV, Woningcorporaties Ymere en Far West, ROC van Amsterdam, Amsterdamse Innovatie Motor, Home Automation Europe, IBM, Cisco en de Universiteit van Amsterdam.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen