Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Westergasfabriek 'Het Levende Park'

Looptijd: van 1 januari 2009 tot 31 maart 2010

Cultuurpark Westergasfabriek is een van de grootste centra voor cultuur, creatieve industrie en evenementen in Amsterdam. De Westergasfabriek is een voormalig industrieterrein in het Amsterdamse stadsdeel Westerpark. Er staan achttien monumentale fabrieksgebouwen.
Na een grondige renovatie van de industriële monumenten en de aanleg van het park, is het terrein van de voormalige gasfabriek nu een uniek cultuurpark: een multifunctionele ruimte en een modern stadspark van internationale allure.

Jaarlijks bezoeken ruim 700.000 mensen het park, de evenementen en de horeca. Het project het 'Levende Park' is een bundeling van interactieve installaties en applicaties. Hierin worden de verschillende historische verhalen, het rijke verleden en het altijd maar doorgroeiende heden van de Westergasfabriek, gekoppeld worden aan de persoonlijke ervaring van haar gebruikers en bezoekers.

Zo zijn er fluisterbanken die verhalen van de bezoekers, kunstenaar of buurtbewoners vertellen. Er is een tijdkijker met beelden van het park, van de eerste steen van de gasfabriek in 1883 tot heden. Er zijn bordjes met QR codes die met behulp van een mobiele telefoon gelezen kunnen worden. Al deze activiteiten samen hebben de naam UP labs gekregen.

Met behulp van de EFRO-subsidie is het hele terrein een interactief museum geworden. In tekst, beeld en geluid krijgt de bezoeker een beeld van het hele cultuurpark. Op 28 april 2010 werd UP labs feestelijk geopend.

Samenwerking tussen : Westergasfabriek BV en gemeente Amsterdam.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen