Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

XL 3D PRINTER

Looptijd: van 30 april 2015 tot 30 september 2018
summerhouse

In 2011 stelde DUS architects zichzelf de vraag: ‘Wat als we gebouwen kunnen 3D printen?’ Het bedrijf was geïnspireerd geraakt door de recente opkomt van 3D Printtechnieken voor de productie van betrekkelijk kleine producten. Al snel groeide de overtuiging dat het ook mogelijk moet zijn om gehele gebouwen uit 3D geprint materiaal te kunnen construeren. Het 3D Print Canal House initiatief was geboren.

Het 3D Print Canal House is een uniek publiek toegankelijk ontwikkelingsproject, Een internationaal team van partners uit verschillende sectoren ontwikkelt gezamenlijk de benodigde technieken voor de bouw van een 3D geprint grachtenpand. Door te bouwen aan het huis worden verbindingen gelegd tussen de hightech sector, designsector, de cultuursector, de bouwindustrie en softwareontwikkelaars.

Het 3D printen van een grachtenpand, het symbool van Amsterdam, toont de wereld hoe de traditionele lokale waarden te combineren zijn met nieuwe innovatieve ideeën. Elke nieuwe 3D print die uit de printer komt wordt tentoongesteld en getest op de bouwplaats. De kamermaker wil printen met duurzaam materiaal, van biologische oorsprong, dat smelt bij een relatief lage temperatuur en natuurlijk stevig en stabiel is. Daarnaast onderzoeken ze op dit moment de mogelijkheden om te printen met gerecycled materiaal.

Sinds de opening bezochten meer dan 18.000 enthousiaste gasten de bouwplaats en bekeken ruim 340.000 mensen de projectvideo. Daarnaast bereikte het miljoenen mensen via vele (inter)nationale mediakanalen. Het project werd reeds vele malen gepubliceerd door onder andere BBC, CNN, Bational Geographic, Discovery Channel, NBC, ZDF, DWDD, TerZake, Guardian, Wallstreet Journal, NRC, Volkskrant, Die Welt, Financieel Dagblad, Frankfurther Allgemeine, Inda Times, Time en vele andere. Daarnaast werd het project gepresenteerd aan toenmalig president van de Verenigde Staten Barack Obama tijdens zijn bezoek aan het Rijksmuseum.

Het project manifesteert zich offline in het hart van Amsterdam aan de noordzijde van het IJ; en online op verschillende sociale netwerk platforms, via blogs, traditionele media en natuurlijk de eigen site: www.3dprintcanalhouse.com.

Resultaat

De 3D print technieken zijn samen met de partners uit het consortium gedurende het project verder door ontwikkeld wat geresulteerd heeft in de benodigde doorontwikkeling van de printers (hard en software). Dit heeft geresulteerd in unieke geprinte bouwproducten die een wereldwijde innovatieve uitstraling hebben. Hiermee is de Amsterdam Metropool Regio de voorloper geworden van nieuwe disruptieve 3D print technologie.

Qua machinepark (hard en software) is de stand van zaken van de XL 3D Printers nu:

KamerMaker 1 (bestond al voor start project), geoptimaliseerd qua extrudertechniek;
KamerMaker 2 (in opbouw bij start project), geoptimaliseerd qua extrudertechniek;
Robot (statisch) is aangeschaft en gebouwd tijdens de projectperiode;
Robot (op track) is aangeschaft en gebouwd tijdens de projectperiode;

De stap van de Kamermakers naar de Robots is een belangrijke ontwikkeling geweest. Met de kamermakers printten we nog met een x-y-z frame (lineair techniek). De robots hebben een stap richting industrialisering van 3D printen mogelijk gemaakt.

 

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen