In 2011 stelde DUS architects zichzelf de vraag: ‘Wat als we gebouwen kunnen 3D printen?’ Het bedrijf was geïnspireerd geraakt door de recente opkomt van 3D Printtechnieken voor de productie van betrekkelijk kleine producten. Al snel groeide de overtuiging dat het ook mogelijk moet zijn om gehele gebouwen uit 3D geprint materiaal te kunnen construeren. Het 3D Print Canal House initiatief was geboren.
Het 3D Print Canal House is een uniek publiek toegankelijk ontwikkelingsproject, Een internationaal team van partners uit verschillende sectoren ontwikkelt gezamenlijk de benodigde technieken voor de bouw van een 3D geprint grachtenpand. Door te bouwen aan het huis worden verbindingen gelegd tussen de hightech sector, designsector, de cultuursector, de bouwindustrie en softwareontwikkelaars.
Het 3D printen van een grachtenpand, het symbool van Amsterdam, toont de wereld hoe de traditionele lokale waarden te combineren zijn met nieuwe innovatieve ideeën. Elke nieuwe 3D print die uit de printer komt wordt tentoongesteld en getest op de bouwplaats. De kamermaker wil printen met duurzaam materiaal, van biologische oorsprong, dat smelt bij een relatief lage temperatuur en natuurlijk stevig en stabiel is. Daarnaast onderzoeken ze op dit moment de mogelijkheden om te printen met gerecycled materiaal.
Sinds de opening bezochten meer dan 18.000 enthousiaste gasten de bouwplaats en bekeken ruim 340.000 mensen de projectvideo. Daarnaast bereikte het miljoenen mensen via vele (inter)nationale mediakanalen. Het project werd reeds vele malen gepubliceerd door onder andere BBC, CNN, Bational Geographic, Discovery Channel, NBC, ZDF, DWDD, TerZake, Guardian, Wallstreet Journal, NRC, Volkskrant, Die Welt, Financieel Dagblad, Frankfurther Allgemeine, Inda Times, Time en vele andere. Daarnaast werd het project gepresenteerd aan toenmalig president van de Verenigde Staten Barack Obama tijdens zijn bezoek aan het Rijksmuseum.
Het project manifesteert zich offline in het hart van Amsterdam aan de noordzijde van het IJ; en online op verschillende sociale netwerk platforms, via blogs, traditionele media en natuurlijk de eigen site: www.3dprintcanalhouse.com.
Resultaat
De 3D print technieken zijn samen met de partners uit het consortium gedurende het project verder door ontwikkeld wat geresulteerd heeft in de benodigde doorontwikkeling van de printers (hard en software). Dit heeft geresulteerd in unieke geprinte bouwproducten die een wereldwijde innovatieve uitstraling hebben. Hiermee is de Amsterdam Metropool Regio de voorloper geworden van nieuwe disruptieve 3D print technologie.
Qua machinepark (hard en software) is de stand van zaken van de XL 3D Printers nu:
KamerMaker 1 (bestond al voor start project), geoptimaliseerd qua extrudertechniek;
KamerMaker 2 (in opbouw bij start project), geoptimaliseerd qua extrudertechniek;
Robot (statisch) is aangeschaft en gebouwd tijdens de projectperiode;
Robot (op track) is aangeschaft en gebouwd tijdens de projectperiode;
De stap van de Kamermakers naar de Robots is een belangrijke ontwikkeling geweest. Met de kamermakers printten we nog met een x-y-z frame (lineair techniek). De robots hebben een stap richting industrialisering van 3D printen mogelijk gemaakt.