Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Zeewier innovatie: Zeesla!

Looptijd: van 1 september 2017 tot 31 augustus 2020

Het knelpunt bij de kweek van zeewier in Nederland is dat de kweek op kleine schaal plaatsvindt en de kweekmogelijkheden beperkt zijn tot winterwieren (bruinwieren). Seaweed Harvest Holland BV wil daarom een nieuwe technische/biologische oplossing ontwikkelen voor de sporulatie van zomerwier (groenwier), meer specifiek zeesla, en grootschalige kweek hiervan mogelijk te maken. Door sporulatie kan generatieve vermeerdering plaatsvinden en ontstaat de mogelijkheid tot plantveredeling. Dit in tegenstelling tot vegetatieve vermeerdering.

Binnen onderhavig project wordt een volledig geconditioneerde kweekomgeving voor het produceren van zeeslasporen ontwikkeld, evenals een opkweeksysteem voor zeer jonge planten. Hiermee kan de overleving in de eerste levensfase sterk worden verhoogd. Ook wordt een teeltsysteem ontwikkeld waar de jonge planten op kunnen worden uitgezet in open water. Dit teeltsysteem wordt zodanig ontwikkeld dat de hechting, opname van mineralen en het groeirendement van de zeesla optimaal zijn. Daarnaast wordt binnen het project uitgebreid biologisch onderzoek gedaan om door veredeling een sterker zeesla ras te creëren.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen