Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Zingende Toren

Looptijd: van 1 januari 2007 tot 1 januari 2010

Met de bouw van de Zingende Toren wordt een 'land mark' toegevoegd aan de nieuwe Cultuurcampus van het centrumgebied Vleuterweide in Leidsche Rijn, Utrecht. De Zingende Toren zal een steentje bijdragen aan het verbeteren van de uitstraling van de nieuwe woonwijk Vleuterweide en zal de activiteiten stimuleren in de wijk en het nabijgelegen winkelcentrum.

Het project bestaat uit het voorbereiden en bouwen van een klankkunstwerk. Het klankkunstwerk bestaat uit een toren van 30 meter hoog met daarin gestemde en ongestemde glazen klokken en schalen die samen een glazen carillon vormen. Het glazen carillon is met 50 klankschalen uniek, omdat het een beeldend kunstwerk is en tegelijkertijd ook een muziekinstrument. Voor het carillon worden vernieuwende composities gemaakt en rond de toren worden na de bouw verschillende evenementen georganiseerd met een nationale en ook internationale uitstraling.

De Zingende Toren zal de naamsbekendheid van het gebied vergroten. Als gevolg daarvan zal ondernemerschap worden gestimuleerd, omdat de wijk aantrekkelijker wordt voor ondernemers en een groter publiek waarbij het experimentele karakter van de toren een grote rol speelt.

Samenwerking tussen : gemeente Utrecht, Mondriaan Stichting, Bouwfonds Cultuurfonds, GEM Vleuterweide, K.F. Hein Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fentener van Vlissingen Fonds, SNS Reaal, Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen