Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

ZOAK Hybride werking

Looptijd: van 1 maart 2022 tot 30 november 2023
Plattegrond van de locatie van het project

Tilesystems heeft een klinker de ZOAK (Zeer Open Afval Keramiek) ontwikkeld waarvan wordt verondersteld dat deze verkoelend werkt en dit is in reeds eerdere onderzoeken (o.a. in een klimaatkamer) aangetoond. Een verkoelende klinker zou daardoor hittestress in steden kunnen reduceren en hiermee steden hittebestendiger maken voor de toekomst. Uit het onderzoek op de waterstraat wordt dan ook het hybride systeem buiten de klimaatkamer veelvuldig getest en of het een juiste verkoelende functie heeft en zo ja of dit invloed heeft op de hittestress.

De ZOAK is een straatsteen, die 6 mm gevallen hemelwater kan opslaan in de klinker zelf. De overige millimeters worden door de klinker heen geloodst naar het onderliggende systeem. Vervolgens kan door de unieke capillaire werking van de klinker en het ontwikkelde hybride systeem, het opgeslagen water terug naar het straatoppervlak gebracht worden ten tijde van droogte. Op (eigenlijk net onder het) straatoppervlak verdampt het water vervolgens waardoor er verkoeling ontstaat. Dit is een uniek systeem wereldwijd voor dichte bestrating. Dichte bestrating zal altijd blijven daar dit van belang is voor onze mobiliteit in het stedelijk gebied.

Met dit project gaan we de praktijk omstandigheden buiten creëren zoals dit in de praktijk is en deze realtime data kunnen we het systeem mee optimaliseren en beschikken over de juiste gegevens wat het hybride systeem en de ZOAK voor uitwerking op hittestress heeft.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen