In dit project bundelen Duynie, Van Eigen Deeg en Qrackers hun krachten om bierbostel eiwit – een waardevol bijproduct van het bierbrouwproces – te verwerken in koekjes en crackers.

1
00:00:03,000 --> 00:00:05,520
Circular Qrunch is een project
waarbij we bierbostel,
2
00:00:05,560 --> 00:00:07,600
een co-product
van de bierbrouwerijen
3
00:00:07,840 --> 00:00:09,840
omzetten in een eiwit-
en een vezelsstroom
4
00:00:10,360 --> 00:00:11,320
en die eiwitstroom,
5
00:00:11,400 --> 00:00:13,320
die willen we kunnen
gebruiken om vervolgens
6
00:00:13,520 --> 00:00:14,520
door bakkers weer
7
00:00:14,600 --> 00:00:15,960
smakelijke applicaties
van te maken.
8
00:00:16,720 --> 00:00:19,080
Dan maak je dus van
bierbostel, bierbosteleiwit.
9
00:00:19,960 --> 00:00:22,000
Per biertje
kunnen we dus
10
00:00:22,440 --> 00:00:24,800
ongeveer vijf koekjes
van eiwit voorzien.
11
00:00:25,040 --> 00:00:27,280
Kortom: supercirculair
en ook heel duurzaam.
12
00:00:29,440 --> 00:00:31,560
Het belangrijkste is dat het
gewoon hele lekkere koekjes zijn.
13
00:00:31,640 --> 00:00:35,120
En met circulair bedoelen we dat we
grondstoffen gebruiken die eerder
14
00:00:35,200 --> 00:00:36,840
een andere functie
hebben gehad.
15
00:00:37,680 --> 00:00:41,440
Circular Qrunch is voor ons
een mooi nieuw project.
16
00:00:41,840 --> 00:00:44,640
Enerzijds is het heel mooi, want
het heeft superveel vezels
17
00:00:44,720 --> 00:00:45,880
en het is heel hoog in eiwit,
18
00:00:46,000 --> 00:00:47,560
dus dat is, als
je kijkt naar de markt
19
00:00:47,640 --> 00:00:50,400
is dat wel echt waar om gevraagd
wordt, binnen onze branche.
20
00:00:50,760 --> 00:00:53,960
Maar het heeft een karakteristieke, wat
donkere smaak en donkere kleur
21
00:00:54,040 --> 00:00:56,120
dus daar zit gewoon
heel veel uitdaging in.
22
00:00:56,800 --> 00:00:58,160
Daar zijn we
best wel ver mee
23
00:00:58,240 --> 00:01:00,400
om daar een
heel mooi, herkenbaar
24
00:01:00,480 --> 00:01:01,960
lekker product
van te maken.
25
00:01:03,440 --> 00:01:05,200
Broccolicrackers
hebben we gemaakt,
26
00:01:05,320 --> 00:01:06,760
van olijvenpulp,
dat was dan
27
00:01:06,840 --> 00:01:07,720
net niet goed
genoeg
28
00:01:07,800 --> 00:01:08,800
om daar iets
mee te doen
29
00:01:08,880 --> 00:01:10,520
dus dat hebben we
in de crackers gedaan.
30
00:01:10,680 --> 00:01:11,760
Dus daar zijn we wel
aan het zoeken om
31
00:01:11,840 --> 00:01:13,120
daar wat meer mee te doen
32
00:01:13,200 --> 00:01:14,800
en om dat te verwerken.
33
00:01:17,800 --> 00:01:19,480
De reststroom van bierbostel.
34
00:01:20,160 --> 00:01:21,520
Dat kunnen ze nu verwerken
35
00:01:21,840 --> 00:01:23,440
en daar gaan wij nu
in de crackers verwerken
36
00:01:23,640 --> 00:01:26,920
want het is gewoon een goed product
om in voeding te stoppen.
37
00:01:30,160 --> 00:01:31,960
Ja, iedere week zijn we
aan het testen.
38
00:01:32,200 --> 00:01:34,960
Nu hebben we een cracker,
die kunnen we laten proeven en
39
00:01:35,440 --> 00:01:37,120
kijken wat de consument
er van vindt.
40
00:01:39,640 --> 00:01:43,000
Wij werken als Van Eigen Deeg, eigenlijk
al jarenlang samen met studenten.
41
00:01:43,240 --> 00:01:46,720
Zij zijn met hetzelfde BSG-eiwit ook
verschillende producten
42
00:01:46,800 --> 00:01:48,040
aan het ontwikkelen.
43
00:01:48,120 --> 00:01:50,200
Ik ga vaker met studenten
ook overleggen, want
44
00:01:50,280 --> 00:01:52,080
net zoals ik kennis deel
met Duynie
45
00:01:52,400 --> 00:01:54,200
werkt dat bij studenten
natuurlijk ook zo.
46
00:01:57,600 --> 00:01:59,120
Samenwerking voor ons
is heel belangrijk.
47
00:01:59,200 --> 00:02:02,280
We kunnen wel een technisch
haalbaar proces bedenken,
48
00:02:02,360 --> 00:02:05,000
maar als de markt niet
zit te wachten op dit type eiwit,
49
00:02:05,080 --> 00:02:06,520
dan vinden wij dus
ook niet de weg
50
00:02:06,920 --> 00:02:08,040
naar de markt toe.
51
00:02:12,520 --> 00:02:14,760
Wij zijn ook heel benieuwd
wat jullie straks vinden.
52
00:02:15,760 --> 00:02:18,120
Samen komen we echt
tot iets wat straks
53
00:02:18,320 --> 00:02:19,680
breder uitgerold
kan worden
54
00:02:19,760 --> 00:02:22,000
dus voor ons is die subsidie
echt noodzakelijk.
55
00:02:24,680 --> 00:02:26,840
Uiteindelijk hopen we dan
dat er omzet uit komt
56
00:02:26,920 --> 00:02:28,160
richting retail en dat
we dan een
57
00:02:28,240 --> 00:02:29,840
langlopend proces
kunnen maken
58
00:02:29,920 --> 00:02:31,240
met zijn allen om
het te verwerken.
59
00:02:31,880 --> 00:02:33,400
Dat zou wel het mooiste zijn.
Dit project draait om circulariteit en eiwittransitie, maar ook om smaak en beleving. Want duurzaam eten moet vooral ook lekker zijn. De samenwerkende partners bundelen kennis en vakmanschap voor duurzame bakkerijproducten. Van receptontwikkeling tot grootschalige productie de hele keten is betrokken.
Publicatiedatum: 18 december 2025