Mosselzaad vangen met MZI’s - EMFAF

Traditioneel wordt mosselzaad met sleepnetten van de bodem geschraapt. In het mosselconvenant is afgesproken om deze methode in de Waddenzee af te bouwen. Daarom investeren steeds meer mosselkwekers in een mosselzaadinvanginstallatie (MZI), een duurzaam alternatief omdat de bodem minder verstoord wordt. Deze innovatie wordt verder gestimuleerd door subsidie van de Europese Unie.

Hoe werkt een MZI?

Met een MZI vangt de kweker mossels verticaal met netten en touwen die in het water hangen. De installaties liggen elk jaar van maart tot en met oktober in het water. Mossellarven hechten zich aan de netten en touwen en groeien uit tot kleine mosselen van 1 tot 2 centimeter. Dit heet mosselzaad.

Vissers oogsten het mosselzaad meerdere keren in de zomer en het najaar met aangepaste vaartuigen. Dit wordt naar percelen gebracht waar het verder wordt gekweekt voor consumptie. Het proces kan wel 2,5 jaar duren.

Doordat de bodem met deze techniek minder beroerd wordt is dit een efficiënt en duurzaam alternatief voor de traditionele bodemsleepnetten. Ook voor de vissers is het een meer stabiele kweekmethode omdat ze minder afhankelijk zijn van het natuurlijke mosselzaad.

Subsidie voor MZI’s

In 2021 konden mosselvissers de subsidie Investeren in mosselzaadinvanginstallaties aanvragen. Hiermee krijgen ze maximaal € 100.000 om te investeren in een MZI of om hun schepen aan te passen voor het oogsten.

Er was veel interesse in de subsidie. 38 mosselvissers hebben hun bedrijf verduurzaamd. In totaal hebben zij bijna € 2 miljoen subsidie gekregen. Dit was meer dan het budget van € 1 miljoen, daarom is het verhoogd naar € 2 miljoen.

Achtergrond

70% van deze subsidie komt uit het European Maritime Fisheries and Aquaculture Fund (EMFAF). De rest wordt met nationaal geld betaald.