Ocean Grazer wil energie opslaan op zee

Windmolens uitzetten omdat het te hard waait. Het klinkt paradoxaal. Toch gebeurt dat geregeld, omdat het elektriciteitsnet overbelast is. Startup Ocean Grazer wil het aanbod en de vraag naar energie beter in balans brengen. Door op een groene manier energie op te slaan op de zeebodem. Een prachtige ontwikkeling in (de overgang) naar een groene, duurzame economie en klimaatneutrale toekomst.

Prijswinnend idee

De techniek is niet nieuw. Waterkrachtcentrales die je kunt gebruiken voor energieopslag bestaan immers al vele tientallen jaren. Maar een waterkrachtcentrale op de bodem van de zee bestaat nog niet. De Rijksuniversiteit Groningen denkt dat het kan. Het begon met een laboratoriumtest, uitgevoerd met subsidiegeld uit de call Kennisontwikkeling 2018. En is uitgegroeid tot een Startup met veel potentie. Zo wordt met Valorisatie subsidie vanuit het Europese EFRO-Programma in samenwerking met Groningen Seaports proefgedraaid in de Eemshaven. Groningen Seaports heeft daarnaast een ruimte beschikbaarheid gesteld in haar haven voor innovatie. Dit is erg goed en belangrijk en past ook goed bij het profiel van de haven, gericht op aanleg en onderhoud van vele offshore windparken. De korte lijnen en bereidheid om elkaar te helpen kenmerken onze regio. En zorgt voor een sterk noordelijk innovatie-ecosysteem.

Ook ontving Ocean Grazer vorig jaar een Amerikaanse Technologieprijs voor de ocean battery. “We gingen naar Las Vegas om te gluren bij de buren en kwamen thuis met een innovatieprijs, van het grootste en meest invloedrijke technologieplatform ter wereld. Dat bewijst wel dat dit een goed idee is.” 

Dat vindt ook energiereus RWE. De eerste ocean battery wordt aangelegd voor een nieuw windmolenpark van RWE, voor de kust van Noord-Holland. Voor het zover is wordt de batterij op schaal getest in een zandafgraving in Sellingerbeetse, waar één van de grootste zonneparken van Europa ligt.

Studenten houden ons scherp

Inmiddels biedt Ocean Grazer werk aan 12 mensen. “Op dit moment hebben we ook 8 afstudeerstudenten van de RuG en de Hanzehogeschool. Dat houdt ons heel scherp. Zij stellen alles ter discussie, dus we moeten voortdurend uitleggen wat we doen en hoe we daar gekomen zijn.”

Ocean Grazer werkt nog steeds samen met de Rijksuniversiteit Groningen. “Zij lossen complexe engineering vraagstukken op. Wij ontwikkelen de techniek. Groningen Seaports opent deuren die we zelf veel moeilijk open hadden gekregen. Dat geldt ook voor de samenwerking met RWE, waar we ook veel van gaan leren. Groningen is met alle kennis van energietransitie dé plek om dit idee te verwezenlijken.”

Zonnige toekomst voor Ocean Grazer

Frits Bliek ziet de toekomst zonnig tegemoet. “Over tien jaar willen we dat ocean battery is aangelegd bij 10 procent van alle windmolenparken die wereldwijd op zee staan. De timing klopt. Er komt een forse uitbreiding aan van windparken op zee. De behoefte is er, concurrentie nog niet. Wij verwachten dat Ocean Grazer kan uitgroeien tot een grote werkgever in het Noorden. Hoe (en met wie) we dat precies gaan doen wordt concreter na de eerste aanleg samen met RWE.” 

Ben jij ondernemer en geïnspireerd geraakt door het verhaal van Ocean Grazer? Dan doe je er goed aan de Regionale Innovatie Strategie eens te bekijken. Je kunt namelijk Europese fondsen aanboren als je een kans pakt die voortvloeit uit één van de vier transities die voor Noord-Nederland van groot belang zijn: van lineaire naar circulaire economie, van fossiel naar hernieuwbare energie, van zorg naar (duurzame) gezondheid en van analoog naar digitaal. Ocean Grazer wil het verlies van energie tegengaan. Waarmee ga jij je onderneming onderscheiden? 

Benieuwd welke Valorisatie subsidie er beschikbaar is voor jouw project? Houd het EFRO-Programma in de gaten.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Europese subsidie uit het EFRO-Programma (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling).