Regional Collaboration on Key Enabling Technologies

Regional Collaboration on Key Enabling Technologies (Rocket) stimuleert de samenwerking tussen bedrijfsleven en wetenschap in het Duits-Nederlandse grensgebied tussen de Noordzee en Niederrhein om onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie te versterken.

Dit project is getrokken door de core-partners NMWP.NRW, Businesscluster Semiconductors, Novel-T en innos-Sperlich onder de coördinatie van ontwikkelingsmaatschappij ‘Oost NL’. In totaal vier jaar werkten zij samen aan het versterken van de innovatiekracht en het concurrerende vermogen van hightechbedrijven in het Nederlands-Duitse grensgebied. Het doel is om een grensoverschrijdend netwerk van een groot aantal hightech Mkb-ondernemingen op te zetten en te versterken en om van daar uit ontwikkelprojecten te starten.

Vanuit deze sterke samenwerking zijn gedurende de looptijd meer dan 30 grensoverschrijdende samenwerkingen opgezet met het doel de ontwikkelingen in Key Enabling Technologies te versterken en versnellen, zoals fotonica, nanotechnologie, micro- en nano-elektronica, microsysteemtechniek en nieuwe materialen. In ondersteunde het project 153 organisaties, waarvan 112 mkb’ers, 15 grootbedrijven en 26 onderzoeksinstellingen.

Rocket financierde in totaal zijn 6 haalbaarheidsstudies en 11 innovatieprojecten. Deze projecten leverden 69 nieuwe producten en ontwikkelingen op. De ontwikkelingen binnen de sleuteltechnologieën leveren het fundament voor een nieuwe generatie van innovaties. Daardoor werd de regio concurrerender en daarmee weer een stukje toekomstbestendiger in tijden waarin razendsnelle ontwikkelingen elkaar opvolgen.

Gezondheid en energie

De elf innovatieprojecten genereerden de meeste impact. De inhoud van al deze voorstellen, voorzien van exclusief filmmateriaal om de ontwikkelingen begrijpelijk en effectief uit te leggen, zijn te vinden op www.rocket-innovations.eu. De onderwerpen van deze projecten variëren, maar hebben altijd betrekking op de domeinen productie, gezondheid en energie.

Zo werkten onderzoekers aan de ontwikkeling van naalden die door middel van nanotechnologie beter in de oppervlaktehuid kunnen worden geplaatst. Dat leidde tot een efficiëntere toediening van insuline en verhoogde de kwaliteit van leven van diabetespatiënten.

Een ander project richtte zich op de ontwikkeling van nieuw materiaal voor DNA-testen bij opsporingsdiensten. Door wattenstaafje te vervangen door een speciaal membraan, zijn DNA-testen significant betrouwbaarder en steeg de pakkans van criminelen.

Binnen weer een ander project ontwikkelde men apparatuur voor de 2D- en 3D- inspectie van waterstofbrandstofcellen op nanoschaal. Deze inspectie tijdens het productieproces verhoogt de kwaliteit van deze brandstofcellen.

Onderscheidingen

De activiteiten in het project zijn beloond met een aantal prijzen. Dit is onder andere gebeurd met de uitverkiezing door de Europese Commissie in het WATIFY project als best practice voor de stimulering van sleuteltechnologieën en door de koepel van ontwikkelingsmaatschappijen EUREKA met de Eurada Awards. Deze onderscheidingen zien we als een waardering voor de geleverde arbeid door alle betrokken partners gedurende de looptijd van het project.

Het project leidde tot vele duurzame samenwerkingen en nieuwe verbindingen. Niet in de laatste plaats tussen de core-partners van het project. Deze vijf organisaties blijven zich inzetten voor de stimulering van technologische ontwikkelingen en innovaties door ondernemers in het grensgebied. Dit blijkt ook uit de ontwikkeling van het vervolgprogramma ‘ROCKET Reloaded’ en zal ook in bredere zin een doelstelling zijn.

INTERREG Deutschland-Nederland

INTERREG Deutschland-Nederland ondersteunt projecten die gericht zijn op samenwerking tussen Duitse en Nederlandse organisaties, bedrijven, overheden en verenigingen in het grensgebied van beide landen.