Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Coöperatie Gedeelde Weelde

Looptijd: van tot

Bij Gedeelde Weelde in Maastricht koop je producten van boeren, verwerkers, producenten en leveranciers uit de regio Zuid-Limburg en omgeving. De uitganspunten van Gedeelde Weelde zijn: zorg voor de aarde, zorg voor elkaar en eerlijk delen. Ook wil Gedeelde Weelde via podia- en eettafelactiviteiten ‘burgers & boeren’ met elkaar in verbinding brengen en ontmoetingen tot stand brengen vanuit respect, betrokkenheid en gedeelde verantwoordelijkheid.

POP3-subsidie

Het LEADER-project ‘Coöperatie Gedeelde Weelde’ startte in 2017 in Limburg met subsidie uit het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3). De coöperatie ontwikkelde zich door tot een winkel.

Meer info:

Voor meer informatie over de Coöperatie Gedeelde Weelde en haar winkel, surf naar www.gedeeldeweelde.nl. Meer projectinformatie en een interview met de oprichters vind je op Netwerk Platteland.

Wist je dat?

Er zijn 40 collectieven die subsidie ontvangen en die vervolgens de agrariërs een vergoeding geven voor hun werkzaamheden. Meer informatie vindt u op www.portaalnatuurenlandschap.nl Europa kijkt hier met veel belangstelling naar omdat dit systeem goedkoper is dan het individueel afsluiten van overeenkomsten met agrariërs.

Kenmerkend voor Leader is dat besluitvorming over subsidies in de regio plaatsvindt. Europa telt in totaal meer dan 2500 van deze gebieden. Op de site van www.netwerkplatteland.nl vindt u welke gebieden Nederland heeft aangewezen.

Omdat de Europese subsidiegelden voor POP3 vallen onder het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en omdat de landbouw een belangrijke drager is van de kwaliteit van het landelijk gebied, is met de Tweede Kamer afgesproken dat deze subsidiegelden vooral terecht moeten komen bij de agrariërs.

Bijzonder is dat de waterschappen bij veel projecten wel cofinanciering op tafel leggen, maar dat de provincies alle gevallen de subsidies voor water en natuur verstrekken. Dit gebeurt in nauwe onderlinge samenwerking.

De aanDe digitale formulieren worden beheerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in één centraal computersysteem. vrager merkt daar niet veel van; deze zal in de praktijk in het centrale systeem komen via de site van een provincie of via het ministerie van EZ.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen