Proeftuin Hightech Voetenlab

In het Hightech Voetenlab, dat via de proeftuinregeling van EFRO OP Oost tot stand kwam, testen voetzorgbedrijven innovatieve producten waar patiënten en therapeuten baat bij hebben.

Anders dan in veel sectoren van de zorg, werkt de podotherapie nog vaak op basis van ervaring. Dat kan betekenen dat twee mensen met exact hetzelfde voetprobleem iets anders voorgeschreven krijgen: de één steunzolen en de ander orthopedische schoenen. Bij  subsidieaanvrager ‘Voetencentrum Wender’  geldt de stelregel dat de beste voetzorg gebaseerd is op onderzoeksgegevens en data. Een eigen onderzoekscentrum stond daarom hoog op (de) het verlanglijst(je).

Projectleider Stein Exterkate: “Met de subsidie via de proeftuinregeling konden we de financiële risico’s verminderen en een Hightech Voetenlab professioneler inrichten, zodat je uitgebreid kunt testen.”

Huisschoen voor diabetici

Sinds begin 2021 is het Hightech Voetenlab volledig in bedrijf. Er lopen verschillende testen die Voetcentrum Wender samen met co-aanvragers PLT Products, Schuurman Schoenen en Galileo2000 uitvoert. Een veelbelovend voorbeeld is de huisschoen voor diabetespatiënten. Uit onderzoek blijkt dat diabetici thuis het meeste lopen, maar daar hun orthopedische schoenen minder dragen omdat ze die binnenshuis minder comfortabel vinden. Daarom ontwikkelen ze nu een huisschoen voor diabetici die druk onder de voet verdeeld, voldoende steun geeft, er mooi uitziet en betaalbaar is.

Vooronderzoek laat zien dat de huisschoen ook commercieel interessant is. Dertig procent van de 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes krijgt voetproblemen. Medio 2022 startte een grote pilot en  in het najaar is de schoen in heel Nederland verkrijgbaar.

3D-bewegingsanalyse

Een tweede project is de ontwikkeling van een systeem voor bewegingsanalyse op basis van 3-dimensionale (3D) beelden. Met 3D kun je heel nauwkeurig de stand van de gewrichten bepalen en bijvoorbeeld de juiste oplossing aanmeten. De huidige systemen zijn duur en ingewikkeld, waardoor ze in de praktijk nauwelijks gebruikt worden. “Wij testen een gebruikersvriendelijk instapmodel, waarvan we verwachten dat podo- en fysiotherapeuten er wél mee willen werken.”

Samenwerking

Inmiddels hebben ook andere bedrijven de weg naar het Hightech Voetenlab gevonden. Zo test Total Reality computertechnieken zoals virtual reality om patiënten te laten ervaren hoe ze eruitzien met orthopedisch schoeisel. Dit helpt om verwachtingen te managen zodat patiënten hun schoeisel daadwerkelijk dragen. Daarnaast heeft ook de topsportwereld belangstelling voor het Hightech Voetenlab, vertelt Exterkate.

Stap vooruit

Op de subsidieaanvraag kijken de aanvragers  positief terug. De flinke administratie die nodig is  weegt wel op tegen de voordelen. Met het Hightech Voetenlab heeft Voetencentrum Wender een plek om voetzorgoplossingen te testen én er kunnen andere bedrijven er terecht. Het lab beschikt immers over apparatuur en testfaciliteiten die te duur zijn voor een gemiddeld bedrijf. Zo helpen we onszelf, de regio en de voetzorg vooruit.”

Zie voor meer informatie: Maak gebruik van ons Hightech Voetenlab | Voetencentrum Wender (podotherapeut.nl)

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) wil de economische verschillen tussen de Europese regio’s verkleinen. Om dit te bereiken worden projecten gefinancierd die de economie versterken. Het EFRO-programma is een innovatieprogramma dat wil bijdragen aan een slimmer en groener Europa.